22 September 2015

Resepi Ayam Goreng Cornflakes


assalamualaikum

pagi ni nak share resepi paling senang nak masak untuk lunch ke dinner ke , tak kisah laa masa bila pun. semalam yaya try buat ayam goreng cornflakes . alhamdulilah jadi . sedap . hehe

Bahan- bahan 


- ayam (terpulang lah aym korang tu nak potong pada berapa dan mcm mana pun)
- cornflakes (blend dalam mesin blend pengering atau hncur3kan dgn tgn pun blh)
- tepung jagung
- telur 

Cara-cara

1. Make sure kalau ayam korang dalam peti ais sejuk beku , keluar kan siap2 , cuci ayam siap2 dan tuskan air nya ye . lepas tu lap2 kan ayam tu dgn tisu sikit . then ketepikan ayam ni .

2. Cornflakes tu boleh blend halus mcm dalam gmbr yaya tu , xnak halus sgt pun tak apa . hancurkan pakai tgn pun blh . terpulang .

3. Campurkan cornflakes dgn tepung jagung dan sebatikan . macam dalam gambar ni . kuantiti agak2 lah ea . yaya pun agak2 je ni . hehe


4. Pecahkan dan pukulkan telur untuk celup ayam nanti .


5. dh siap semua . ambil ayam celup dalam telur dan gaul dalam cmpuran cornflakes n tpp jgg td dan goreng dalam minyak yg betul panas ye

6. Dah masak hidangkan dan makan panas2 cicah sos . sedap . hehe

ni hasil yg yaya buat . ekeke .


selamat pagi dan selamat mencuba :D


TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7610



6 comments: