18 December 2015

Resepi Donut Gebu Chuby


assalamualaikum

tuan empunya resepi letak resepi donut gebu je . yaya memandai tambah resepi donut gebu chubby . sebab dia naik chubby . haha . terima kasih kepada empunya resepi daripada group MAHN dekat facebook tu .



 tapi, yaya tak sepenuh nya ikut sukatan atas ni . sebab kalau ikut sukatan atas ni memang dapat banyak ketul ketul donut lah, kami yang ada dekat rumah ni pun bukan makan banyak2 sgt . hehehe . jadi yaya mintak guide daripada mak nak kurang kan setiap sukatan tu. so. mak ajar kalau pakai 2cawan tepung gandum, sukatan yg lain tu bahagi dgn 2 . sukatan yaya jadi lagu ni lah .

Sukatan untuk nak buat sikit2 :
1/2 yis*
1/2 cawan air suam*
1 sudu gula*
( agak2 je gula ni , kalau korang nak buat manis3 buh lebih, yaya xnak manis sgt, sebab nanti kalau donut akan disalut gula) 
bahan yang bertanda * campur semua dan biarkan dia kembang molek2 naaa :D

2cwn tpg gandum
1 sudu majerin
1/2 sudu teh garam
( yaya tak letak baking powder,kalau nak letak, letak la) terpulang.
step ikut dalam gambar kat atas tu taw

 TADAAAAAAAA ! ni lah hasil yaya mendonut donut . hahaha
yang bulat2 tu buat pau goreng !



Dappp ! 

Selamat Mencuba !! Kalau buat tak jadi, jangan salahkan yaya . HAHA



TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-8118


9 comments:

  1. wuu. sedap tu. lama tak makan donut gebu2 mcm tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee . try laa buat :) makan panas3 sedap . nyum

      Delete
  2. ni la keje yaya. masak sokmo. saje nak wt akak jelly n lapar kan?hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. saja je dia ni Cik Neddy.. dia nak buli kakak2 dia.. bukan nak kasi kita sket..

      Delete
    2. kak ndya : abendenya kak, taw laa teringin. kalau kak nak dtg perak dulu ! hahaha

      Delete
    3. kak ct . hahaha kakak2 jauh semuaaa . tak mau mai kat yaya mcm mana nak bg :P

      Delete
  3. donut homemade sedap =)
    kadang tu kalo Tok akak buat.. mmg sakan makan..
    saja2 tak minat sngt.. sapu jem.. butter.. mcm2 la..

    ReplyDelete
  4. ehehe lama kan akak x datang sini..
    ada yang mrajuk ke ? nehi betty nehi.. jangan gitu =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. donut homemade dijamin bersih dan xada lalat2 hinggap2 . haha . nehi kakak nehi . yaya xmerajuk sb yaya pun lama gila x stalk akak . hahahaha . mood puaka malas datang mcm ni la . haha

      Delete